Lichidul din nuci de sapun poate fi folosit pur si simplu ca sampon, va trebui insa sa va obisnuiti cu faptul ca nu face prea multa spuma, iar consistenta sa este apoasa, nu seamana deloc cu textura sampoanelor clasice.

Eu m-am obisnuit in timp cu lipsa spumei, dar faptul ca solutia curgea foarte repede de pe par mi-a creat la inceput ceva probleme.

Sampon din nuci de sapun


O varianta este folosirea unui lighean in care sa va spalati pe par, o alta este pregatirea unui sampon bazat pe lichidul din nuci, dar care cu ajutorul altor ingrediente ajunge sa aiba consistenta cu care ne-am invatat.

Veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

-100 de ml de lichid concentrat din nuci de sapun
-1/2 de lingurita de guma xantan
- 1 lingurita glicerina
-50 picaturi de conservant cosgard
-5 picaturi de ulei esential de ti tree
-5 picaturi de ulei esential de menta
-5 picaturi de ulei esential de portocale


Ca ustensile aveti nevoie un castron mic si o lingurita:

Desi puteti amesteca ingredientele direct in recipientul in care veti pastra samponul (puteti recupera un ambalaj de la fostul dvs. sampon), lichidul iese insa mult mai omogen daca veti urma pasii urmatori:

- lichidul din nuci trebuie sa fie incalzit, ar trebui sa aiba in jur de 40 de grade
- puneti in castron 1/2 de lingurita de guma xantan
- adaugati incet putin lichid din nuci de sapun, amestecând cu lingurita pâna ce guma xantan se dizolva (daca turnati guma in lichid se vor forma cocoloase), dupa care incorporati tot lichidul
- urmeaza 1 lingurita de glicerina vegetala care are rol de hidratare
- adaugati 50 de picaturi conservant cosgard
- pentru actiunea excelenta in cazul parului gras sau cu matreata adaugati 5 picaturi de ulei esential de ti tree, 5 picaturi de ulei esential de menta, iar pentru miros 5 picaturi de ulei esential de portocale
Uleiurile esentiale pot fi combinate in functie de preferinte, dar nu trebuie sa depasiti un numar total de 15 picaturi.

Rezultatul final seamana foarte mult la textura cu un sampon obisnuit. Este recomandat sa pregatiti o cantitate mica, solutia astfel obtinuta poate fi folosita timp de 60 zile, pastrata intr-un mediu racoros.